T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Şehit Osman Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI ,BİLİNÇLENDİRME

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KAPSAMINDA BİLİNÇLENDİRME

Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir.

·         Adınız soyadınız,

·         T.C. Kimlik bilgileriniz, T.C. kimlik numaranız, pasaport numaranız,

·         Doğum yeriniz ve tarihiniz,

·         Cinsiyetiniz,

·         Adresiniz,

·         Telefon numaranız,

·         E-posta adresiniz,

·         Resim, görüntü, ses kaydınız,

·         Hobileriniz,

·         Etkileşimde bulunulan kişiler,

·         Aile bilgileri,

·         Sağlık bilgileri gibi kişiyi doğrudan ya da dolaylı olarak belirlenebilir tüm veriler kişisel veri olarak kabul edilmektedir. Takma isimler de tek başına veya başka kaynaklarla birleştirildiğinde kişiyi tanımlamayı sağlayabilecek nitelikte ise bu tarz veriler de kişisel veri olarak kabul edilir.

İnternet ortamında yapılan her paylaşım, girilen her veri, size ve bilgilerinize ulaşmak isteyen kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Özellikle sosyal ağlarda paylaşılan bilgiler. Paylaşım yapmadan önce ne gibi sonuçları olabileceği konusunda iyi düşünmek gerekir. 

Akıllı telefonlara indirilen uygulamalarla küçük bir pop-up ile rızanızla onayınızı alıp, telefonunuzdaki bilgilere ulaşılabilir ve bunlar paylaşılabilir.

Kişisel Verilerimizi Nasıl Korumalıyız?

1.      İşlem yapmak istediğimiz platformların kullanım sözleşmesi ve gizlilik politikalarını okumak. İlgili sayfanın hakkımızda kısmını okumak.

2.      İndirdiğiniz uygulamalar sizden hangi bilgileri istiyor iyi analiz etmek.

3.      Çok fazla kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzda indirmemek ve telefonunuzda tutmamak.

4.      İndirdiğiniz uygulamalar hangi hesaplarla senkronize olduğuna dikkat etmek ve senkronize olmasını istemediğiniz hesaplarınıza erişim izni vermemek.

5.      Telefon ayarlarınızdan hesaplarınızı, uygulama yöntemi, konum servisleri ve güvenlik uygulamalarınıza tekrar gözden geçirmek. Sosyal ağlarda gizlilik ve güvenlik ayarlarını okuyup ona göre izin/onay vermek.

6.      Her yerde şifreleme kullanmak. Kişisel verilerinizi korumanın en iyi yolu başkalarının erişmesini önlemek ve verilerinizi şifrelemektir. İlk adım dosya depolarınıza şifre koymaktır. İkinci adımda ise ssl şifreleme ile çalışan web siteleri kullandığınıza emin olmaktır. Bir web sitesinin adresi "https: //" ile başlıyorsa veya web tarayıcınızın adres çubuğunda sitenin adının önünde bir asma kilit simgesi görürseniz şifreli olup olmadığını anlarsınız. Verilerinizi güvende tutmak için şifrelemeyi kullanmanın başka bir yolu, nereye giderse gitsin tüm internet trafiğinizi şifreleyen kullanmaktır.

7.      Çevrimiçi ayak izinizi en aza indirin. Kullanmadığınız hesaplarınızı bulun ve bunları çevrimiçi ortamdan silin. Hesaplarınızı kolayca yönetebileceğiniz şekle getirecek kadar aza indirdiğinizde ikinci olarak yapacağınız şey hesaplarınızı belirli gruplara ayırmaktır. Ayrıca en önemli basamak asla silmeyeceğiniz hesaplarınızı güvenilir bir e-posta adresine bağlamaktır.

 

Sizden kişiler ya da kurumlar kişisel bilgilerinizi istediğinde, yapılacak işlemler ve sizin haklarınız konusunda sizi aydınlatmakla yükümlüdürler.  Bilgileri niçin topladıkları, ne kadar süre saklayacakları, başka kurumlar ve kişilerle paylaşım yapmayacaklarına dair sizi bilgilendirmeleri gerekir.

Kişisel Verilerin Korunmasına Kanunu

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (kısaca KVKK); 7 Nisan 2016 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.  Kanunun amacı, kişisel verilerin işlenme şartlarını, kişisel verilerin işlenmesinde kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını, kişisel verileri işleyen kişilerin uyacağı usul ve yükümlülükleri kapsar. Kişinin mahremiyetinin korunması ile veri güvenliğinin sağlanması da bu kapsamda değerlendirilmektedir. KVKK kanunu ile, kişisel verilerin sınırsız biçimde ve gelişigüzel toplanması, yetkisiz kişilerin erişimine açılması, ifşası veya amaç dışı ya da kötüye kullanımı sonucu kişilik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanır.

Kişisel bilgilerinizin işlenilip işlenmediğine dair bilgi talep etme, işlenme amacı ve amacına dönük işlenip işlenmediği ile ilgili bilgi isteme, kişisel verilerinizin silinmesi veya yok edilmesini isteme, işlenen bilgiler kanuna aykırı olarak işlenmiş ve kişiyi zarara uğratıyorsa zararın giderilmesini talep etme.

‘Bilmek Uygulamaktır’

Uzman Psikolojik Danışman

Sibel AYDENİZ

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.04.2024 - Güncelleme: 05.04.2024 15:15 - Görüntülenme: 28
  Beğen | 0  kişi beğendi