İSTANBUL / MALTEPE - Şehit Osman Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

KİŞİSEL VE KARİYER GELİŞİMİ, MESLEKLER

KİŞİSEL VE KARİYER GELİŞİMİ

Her bireyin; yetenek, ilgi ve değerleri birbirinden farklıdır.  Bu nedenle yapacağımız meslek seçimleri de farklılık göstermektedir/ gösterecektir. İlk adım ilgi, değer ve yeteneklerimizin farkına varmaktır. Burada kendime soracağım;

Ne yapmaktan hoşlanırım?

·         Kendime özgü olduğunu düşündüğüm şeyler nedir?

·         Hangi meslekler beni heyecanlandırır?

·         Bu mesleklerin özellikleri, çalışma koşulları ne? Benim kişisel özelliklerimle örtüşüyor mu?

·          Seçtiğim/ seçeceğim meslekler için gerekli olan derslerde akademik başarım ne durumda? Gibi soruları yanıtlamam seçeceğim mesleği gösterecektir. Bu sorularla birlikte mesleğe giden yolda belli başlı derslerden sorumlu olarak YKS’ye hazırlanırız.

PEKİ YKS NEDİR?

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)

30 Haziran 2018’de ilk olarak uygulanan yeni sınav sistemi YKS’nin ilk oturumu TYT(Temel Yeterlilik Sınavı)’dir. Üniversiteye yerleşmek isteyen tüm adayların, tercih etmek istedikleri bölümler ve alanları ne olursa olsun bu ilk oturuma girmek zorundadırlar. Bu oturumda puan türlerinde belirlenen barajı geçen adaylar, ikinci oturum olan AYT/YDT’ye girmeye hak kazanırlar.

Yüseköğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

TEMEL YETERLİLİK SINAVI (TYT)

Her adayın girmesi gereken oturumdur, dört yanlış bir doğruyu götürür. Lisede 9. ve 10. Sınıf konularını içerir. Toplam 120 soru 165 dakikadır. Üniversitenin lisans (4 yıllık) bölümler için %40 etkilidir.

Türkçe:40 soru ,Matematik:40 soru, Sosyal Bilimler 40 soru (Tarih: 5, Coğrafya:5, Felsefe: 5, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi: 5), Fen Bilimleri 40 soru (Fizik :7, Kimya:7,Biyoloji: 6)

ALAN YETERLİLİK SINAVI (AYT)

Adayların kendi alanlarındaki başarılarını ölçen oturumdur. 4 yıllık lisans bölümleri gereklidir. Lisans (4 yıllık) bölümler için %60 etkilidir. Adaylara tek kitapçık verilir.

Bu bölümde; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik, Fen Bilimleri olmak üzere bölümlerden oluşur. Tek kitapçık olarak dağıtılır.

Sayısal Adaylar Matematik ve Fen Bilimleri Testini, Toplam 80 soru

Matematik 40 soru, Fizik 14 soru, Kimya 14 soru, Biyoloji 13 soru

Eşit Ağırlık Adayları; Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testini, Toplam 80 soru

Matematik 40 soru, Edebiyat 24 soru, Tarih-1 10 soru, Coğrafya-1 6 soru

Sözel Adaylar; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 + Sosyal Bilimler-2 Testini, Toplam 80

Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih-1 10 soru Coğrafya-1  6 soru, Tarih-2 11 soru, Coğrafya-2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 soru

OBP-ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NEDİR?

Üniversiteye yerleşirken merkezi sınav başarısıyla birlikte adayın 4 yıllık ortaöğretim başarısı da göz önünde bulundurulmaktadır. Okul başarı puanları sınav ham puanlarının üzerinde eklenerek adayın tercihlerde kullanacağı yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.

YERLEŞTİRME PUANI HESAPLAMA FORMÜLÜ NEDİR?

TYT (%40) + AYT (%60) + OBP (30 VE 60 PUAN ARASI) = YKS YERLEŞTİRME PUANI

50

250

30

Lise döneminde öğrencilerimizin KİŞİSEL VE KARİYER GELİŞİMLERİNDE KENDİ RİTMİNİ yakalamak için; seçtiği alanda sorumlu olduğu dersler ve sınav sistemi hakkında bilgi edinmesi daha doğru kararlar vermesine ve kendi seçimlerinde ne yapması, neye ne kadar çalışması gerektiğiyle ilgili ona yol gösterecektir. Bu süreçte rehberlik servisi olarak öğrencilerimizin KİŞİSEL VE KARİYER GELİŞİMLERİNDE yanındayız.

Uzman Psikolojik Danışman

Sibel AYDENİZ